Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Δικτύου και Οργανισμού Α21
Μία νέα πολύ σημαντική συνεργασία για το Δίκτυο στο πλαίσιο του προγράμματος “Προσφέρω στην Ασφάλεια”, και την καταπολέμηση του φαινομένου της εμπορίας και κακοποίησης ανθρώπων.
Η Α21 είναι μια διεθνής μη-κερδοσκοπική οργάνωση που έχει ως σκοπό την εξάλειψη της σύγχρονης δουλείας, που έχει τη μορφή της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, στον21 ο αιώνα. Ιδρύθηκε το 2008 στη Θεσσαλονίκη και αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται σε 13 γραφεία σε 11 χώρες (Θεσσαλονίκη/Ελλάδα, Σόφια/Βουλγαρία, Κίεβο/Ουκρανία, Βαρκελώνη/Ισπανία, Λονδίνο/Ην.Βασίλειο, Κοπεγχάγη/Δανία, Όσλο/Νορβηγία, Κέιπ Τάουν/Ν.Αφρική, Μπανγκόκ & Πατάγια/Ταϊλάνδη, Σύδνεϋ/Αυστραλία, Καλιφόρνια & Βόρεια Καρολίνα/Η.Π.Α.).
Το όνομα του οργανισμού A21 – Καταργώντας τη Δουλεία στον 21o αιώνα (Abolishing Slavery in the 21 st Century) εκφράζει το όραμα ενός κόσμου χωρίς δουλεία. Η στρατηγική της Α21 για την καταπολέμηση του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς τομείς δράσης: την Ενημέρωση , την Ταυτοποίηση και την Αποκατάσταση των ανθρώπων.
- Ενημέρωση των ευάλωτων ομάδων και μείωση της ζήτησης. Δίνεται έμφαση στην πρόληψη, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση, μέσω εκδηλώσεων, παρουσιάσεων και προγραμμάτων εκπαίδευσης, προς ευάλωτους πληθυσμούς, τη νέα γενιά, το ευρύτερο κοινό καθώς και τις ειδικές ομάδες και τους φορείς που εμπλέκονται άμεσα στην καταπολέμηση του φαινομένου.
- Ταυτοποίηση διασωθέντων θυμάτων και η απόδοση δικαιοσύνης στους διακινητές τους. Η Α21 συνεργάζεται στενά με τις αρχές για την υποστήριξη ερευνών που στοχεύουν στον εντοπισμό και την ταυτοποίηση θυμάτων, μέσω της τηλεφωνικής Γραμμής Πληροφόρησης για την
Εμπορία Ανθρώπων 1109. Παράλληλα, επιδιώκουμε την ποινική δίωξη των διακινητών, τη νομική εκπροσώπηση των διασωθέντων στις δικαστικές διαδικασίες – εξασφαλίζοντας ότι η υπόθεση θα φτάσει στα δικαστήρια, ο/η μάρτυρας (διασωθέν θύμα) θα καταθέσει και οι ένοχοι δεν θα παραμείνουν ατιμώρητοι.
- Αποκατάσταση διασωθέντων θυμάτων και ενίσχυσή τους προς την ανεξαρτησία. Μια στρατηγική που αποσκοπεί στην ευρεία και αποτελεσματική καταπολέμηση του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων, οφείλει να έχει ως απαραίτητο συστατικό τον τομέα της υποστήριξης και
αποκατάστασης των θυμάτων. Υπάρχει προσωπική επαφή και συνεργασία με τα άτομα που έρχονται στη φροντίδα του οργανισμού, προσφέροντάς τους πρόσβαση σε στέγαση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συμβουλευτική, εκπαίδευση και επαναπατρισμό, ανάλογα με τις ατομικές τους ανάγκες και σε συνεργασία με ένα δίκτυο κυβερνητικών και μη φορέων παροχής και περίθαλψης προς τα διασωθέντα θύματα. Η προσέγγισή είναι ολιστική.
1109 – ΓΡΑΜΜΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
Το 2012, με πρωτοβουλία της Α21 δημιουργείται στην Ελλάδα η Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων 1109, η μοναδική γραμμή στην ελληνική επικράτεια με αποκλειστικό αντικείμενο την Εμπορία Ανθρώπων. Η 1109 είναι μια πανελλαδική, τετραψήφια τηλεφωνική γραμμή που από τον Απρίλιο του 2012 λειτουργεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Τις κλήσεις διαχειρίζονται ειδικά εκπαιδευμένοι χειριστές, οι οποίοι ομιλούν Ελληνικά και Αγγλικά, ενώ υπάρχει η δυνατότητα άμεσης τηλε-διερμηνείας σε περισσότερες από 200 γλώσσες. Μέσω της Γραμμής 1109 παρέχεται ενημέρωση σχετικά με την εμπορία ανθρώπων, ενδείξεις περιστατικών εμπορίας ανθρώπων καθώς και τη λειτουργία και τις προσφερόμενες υπηρεσίες της Α21 προς τα διασωθέντα θύματα. Επιπλέον, μέσω της Γραμμής 1109, οι καλούντες έχουν τη δυνατότητα να αναφέρουν ανώνυμα υποψίες ή πιθανά περιστατικά που σχετίζονται με την εμπορία ανθρώπων. Οι χειριστές κλήσεων επεξεργάζονται τις αναφορές, διαχειρίζονται κατά περίπτωση τις πληροφορίες και τις προωθούν στις διωκτικές αρχές με σκοπό τον εντοπισμό και τη διάσωση των θυμάτων. Η Γραμμή 1109 λειτουργεί επίσης ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των διασωθέντων θυμάτων και των υπηρεσιών παροχής φροντίδας και αποκατάστασης σε όλη τη χώρα. Η Γραμμή 1109 δέχεται ανώνυμες ή επώνυμες αναφορές για πιθανά περιστατικά εμπορίας ανθρώπων μέσω τηλεφώνου, email, ή μέσω της ειδικής φόρμας επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας www.1109.gr .
Στην κάμερα του Δικτύου μίλησε η διευθύντρια του Οργανισμού στην Ελλάδα, κα. Μαρίνα Ντονοπούλου